True log tutorial:

Stap 1: Schors eraf halen, werkt het makkelijkst met een muurbeitel (niet scherp dus jas je niet steeds in je log), ook een breekijzer werkt wonderbaarlijk goed.

Stap 2: Check de balans en leg hem op een lat kijk nu waar het midden zit. Teken dit af en zaag het log zo dat het midden ook het daadwerkelijke midden is.

Stap 3: Teken een lijn over het log bv met een lat die je erop legt.

Stap 4: Vanuit het midden elk handvat 31cm naar R en L. Teken dit punt af.

Stap 5: Maak een gat van zo'n 20cm lang en breedte afhankelijk van de dikte van het log maar bv 14-15cm Een half A4 komt aardig in de richting. Teken het vierkant af. Bij de foto heb ik een deksel van een curverdoos gebruikt, kwam mooi in de buurt.

Stap 6: Koop de grootste houtboor die je kunt vinden: Ik heb nu een 38mm. Ga in het afgetekende vierkant aan de binnenkant van de rand gaten boren zodat er alleen een middenstuk overblijft, tik dit er met de beitel steeds uit. Je zult zien dat dit redelijk vlot gaat. Herhaal het beitel en boor proces totdat je ongeveer op 3-4 cm dieper zit dan het daadwerkelijke midden van het log. Een log van 28cm wordt dan uitgediept tot bv 18cm.

Stap 7: Als je wilt kun je er een schuurmachine of een slijpschijf voor gebruiken om de binnenkant een beetje splintervrij te maken.

Stap 8: Pak een lat en leg die over het midden van het log, met een waterpas kun je zien of hij recht ligt. Meet de afstand van de lat naar de grond (waarom? Omdat een boom nooit precies overal even dik is maar je de handvaten op de middendiepte wilt hebben van het gedeelte dat op je borst ligt!)

Stap 9: Bv daar is de boom 27cm, teken nu op die lat 13,5 cm af. Als je handvaten van 28mm wilt boor dan met boor 28mm een gat in die lat op 13,5cm.

Stap 10: Zet de lat tegen de boom op 31cm van het midden en gebruik het gat in die lat als referentie. Boor je gat en zorg ervoor dat je goed oplet dat de boor recht gaat. Ja dit vereist timmermans oog en een beetje vaste hand!

Stap 11: Sla de pijp door de gaten, meestal zal het wat wringen en dat is juist mooi! Houdt de pijp express langer dan het log!! Bij de foto heb ik dumbellstangen van 30mm gebruikt. Ze kosten vooral 2e hands geen drol en je hebt meteen knurling!

Stap 12: Boor een klein gat in het uiteinde van de pijp, sla nu dit stuk in het log. Schroef nu schuin een vrij lange schroef door dat gaatje de boom in en je handvat kan nooit meer eruit komen of draaien! Zaag aan de andere kant (of Flex) het overige stuk eraf. Met een massieve pijp lukt dit dus niet maar als het echt een beetje wringt dan zal de pijp er niet meer uitkomen. Mijn 1e houten boom zit zo al meer dan 15 jaar.

Eventueel
Stap 13: Boor een gat van ongeveer 10-12mm in de boom en doe daar een cm of vijf touw in. Sla om de 10cm een kram om het touw en zorg ervoor dat je het elke keer goed strak trekt. Doe dit de eerste en de laatste wikkel. De wikkels daartussen hoeven geen krammen. Het uiteinde ook weer een gat en stop daar het uiteinde van het touw in.

Stap 14: Boor een gat goed diep voor loadingpins en mep je loading pins erin. In principe kun je het trucje met een gaatje en schroef ook hier doen alleen houdt je dan een klein gaatje over in je loading pin. Ga je voor een meer profi aanpak ten opzichte van de loadingpins dan heb je de volgende opties:

*Laat een schijf maken bij de ijzerhandel en las de loadingpin daarop. In je schijf laat je bv 5 gaten boren en bout nu de schijf op je log. Dit zal niet afdoende zijn, om de klappen echt op te kunnen vangen zul je ook hoekijzers moeten toevoegen die je aan de zijkanten van de log vastzet.

*Las een stuk draadijzer aan de loadingpin en boor nu met een hele lange boor dwars door de log heen tot je in het gat van het handvat uitkomt (ik had de boor op een stuk draadijzer gelast). Verzegel de loadingpin nu met een bout.

Succes Bob de Bouwers!