Prioriteiten

27-05-2013

Iedereen heeft periodes in zijn leven waarin zijn of haar prioriteiten drastisch veranderen. Als je 20 bent, studeert en net een jaar of twee traint denken velen dat ze de hobby hebben gevonden die ze een leven lang zullen volhouden. Het leven draait in grote mate om trainen en niets of niemand kan dat veranderen. Belangrijke gebeurtenissen leiden echter vaak tot een periode waarin men niet traint of het trainingsvolume drastisch terugschroeft. De eerste voltijd baan, het eerste huis kopen en verbouwen. Een relatie krijgen of wellicht uit elkaar gaan en kinderen krijgen. Het is zeldzaam als ik mensen tegenkom in de krachtsport wereld  die naast deze gebeurtenissen continue zijn blijven trainen. Het is begrijpelijk dat prioriteiten veranderen in het leven. Sommige gebeurtenissen vragen een enorme hoeveelheid tijd en dat betekent dat er wellicht minder tijd gestoken kan worden in de sport. Als prioriteiten veranderen in het leven dan wellicht ook de doelen die men heeft met zijn of haar sportbeoefening.

De afgelopen periode heeft er  in mijn leven ook een grote verandering plaatsgevonden. Na een aantal jaar vrijgezel te zijn geweest ziet het er naar uit dat ik de vrouw ben tegengekomen waar ik mijn leven mee wil delen. Ik en ook de mensen om mij heen zien een verandering in mij. Ik vind dit niet meer dan logisch. Van een gemiddelde van 4x per week ben ik naar een gemiddelde gegaan van 3x per week trainen. Nog steeds een behoorlijke tijdsinvestering zou je zeggen maar voor mij al een significante verandering. Ook stem ik alle andere zaken in het leven nu veel meer af met mijn partner. Even wennen voor mijn vrienden die me de afgelopen jaren als vrijgezel kennen en waarbij sport ongeacht de omstandigheden altijd op nummer 1 stond. Het voordeel van onze sport is dat we dit in principe als individu doen dus dat we niet vastzitten aan specifieke trainingstijden omdat er een heel team klaar moet staan.

Toch voelt de crew van RawPowerBaarn als een team en velen zie ik als goede vriend. Het voelt vaak wel zo dat wij deze sport samen beleven. De hoogte en de dieptepunten. Dat betekent ook dat we elkaars prioriteiten in de gaten houden omdat we dat gevoel niet willen verliezen. We maken graag grapjes over hoe “tough” we wel niet zijn en dat in de spirit van kameraderie. Alles om het vuurtje nog hoger op te stoken. Hoe de aandacht ook verdeeld wordt buiten de training als de crew bij elkaar komt is het balls to the wall training en anders krijg je ervan langs en zul je het weten ook dat je mentaliteit niet up to par is op dat specifieke moment. Een confrontatie dat zeker, maar wel hetgeen vaak nodig is om er alsnog een keiharde training uit te knallen.

De crew komt bij elkaar omdat het een behoefte vervult, het is een oerinstinct om aan elkaar te laten zien dat je deze trainingen en deze pijn kunt weerstaan om daarna rust te vinden in het feit dat je alles hebt gegeven en je nog geen burgerlul bent geworden. Zoals Vlad hen noemt: “Citizens”. Zolang ik train zal ik deze instelling hebben en ook de crew van RPB. Dit zijn de jongens die door alle gebeurtenissen heen zijn blijven trainen omdat trainen ongeacht wat een belangrijke plaats inneemt in hun leven.

Ik had bij aanvang van dit seizoen mezelf weinig kans toegedicht voor een finaleplek bij sterkste man van Nederland, een gekneusde rib, een gekneusde enkel en een MRI voor mijn rechterknie lieten me niet trainen zoals ik zelf graag zou willen echter iedere training met de crew werd weer een battle. De deur was nog niet open of er kwamen al sterke verhalen van buiten door de open ramen. Niet diep kunnen squatten, dan maar boxsquatten. Geen legdrive dan maar strictlog, de intensiteit werd er niet minder om. Al die trainingsarbeid betaalde zich uit in Borger waar onder het toeziend oog van de massaal meegereisde crew van RPB ik me voor de 2e keer direct wist te plaatsen voor de finale van de sterkste man van Nederland. Ik zal dit moment nooit vergeten en het zijn deze momenten die de kers op de taart zijn en die zoveel mooier zijn omdat je het misschien wel als individu hebt gedaan maar als team hebt beleefd.

“Desires dictate our priorities, priorities shape our choices, and choices determine our actions.” 
― Dallin H. Oaks

 

Gijs