De psyche en krachtsport.

De psyche verwijst naar de geestelijke gesteldheid. Een zeer oud gezegde luidt als volgt: “het lichaam is een reflectie van de ziel.” Voor mij is dit heel simpel te vertalen naar het volgende: “Als jij iets heel graag wilt zal de kans groter zijn dat het je lukt.” Het valt niet te ontkennen dat de geest een sterke invloed heeft op het lichaam en zijn prestaties. Geloven dat je iets kan zal bijdragen aan je succes. Geloven in jezelf en wat je kan bereiken moet niet verward worden met naiviteit. Denken dat je onkwetsbaar bent is de weg naar blessures.

In de huidige maatschappij moet alles snel. Dit fenomeen heeft zich ook in de krachtsportwereld weten te infiltreren. Efficientie, productiviteit, resultaat allemaal termen die hiermee samenhangen. Er is niets mis met een efficiente aanpak echter is de obsessie met het resultaat in mijn ogen schrijnend. De factor die hierdoor het kind van de rekening is geworden is het proces. Met het proces bedoel ik de weg naar het resultaat. In mijn ogen draait iedere sport en dus ook de krachtsport om het proces. Genieten van het proces moet voorop staan. Niet het resultaat en de daarmee hangende drang om hier zo snel mogelijk te arriveren. Resultaat is de kers op de taart. Een niet te onderschatten factor die de motivatie rechtsstreeks beinvloedt maar niet de plek moet krijgen die het nu heeft.

Deze drang om alles snel te bereiken en vooral op resultaat gericht te zijn resulteert in sommige gevallen in een aanpak die ik persoonlijk afkeur. Een tijd geleden overhoorde ik het volgende gesprek in de sportschool: “Ik begeleid nu een beginner, hij is net begonnen met trainen. Wat moet ik hem aanraden qua ondersteuning om zo snel mogelijk groot te worden?” Trainer: “een paar microgram van dit en een paar pillen van dat moet voldoende zijn voor een beginner.” Meestal bemoei ik me niet met dit soort gesprekken maar hier stikte ik bijna in mijn post workout proteineshake. Quasi nonchalant liep ik langs de twee en zei ik: Wellicht moet je hem aanraden een stang en wat schijven te kopen.”

Op weg naar huis in de auto zat ik het nog eens te overdenken en wat ik mij afvroeg was het volgende: Wat zou het doel zijn van deze jongen? De meesten die ik tegenkom willen graag een beetje gespierd zijn om aan het ideaalbeeld te voldoen maar ambieren helemaal geen Mr. olympia titel. Wat gaat erom in de psyche van deze jongen en waarom leidt dat tot deze keuzes? In mijn ogen is dit een typisch voorbeeld van teveel focus op het resultaat. De afweging die dan gemaakt wordt is dat de weg ernaar toe te lang duurt en dat er dus nog maar 1 mogelijkheid overblijft. Als men een keuze maakt wordt deze vaak onbewust verdedigt door hier versterking voor te vinden. Vergelijk het met een vrouw die 15 paar schoenen heeft en geen extra paar meer nodig heeft maar ze toch koopt. Ze zal het proberen te rationaliseren door tegen zichzelf te vertellen dat ze echter voor onder die ene jurk geen enkel paar schoenen had dat paste. Bij de meesten die een sportschool inlopen en teveel focussen op het resultaat gebeurt dit ook. Iedereen die zo groot is gebruikt is een veel gehoord argument. Jongens die hun eerste obstakels tegenkomen in het proces zijn te snel gedemotiveerd door de extreme focus op het resultaat en zullen proberen de keuze voor een andere aanpak proberen te versterken zodat dit rust en duidelijkheid verschaft voor de keuze.

Onzekerheid is vervelend voor de mens. De meesten willen regelmaat en duidelijkheid. Er bestaan niet voor niets zoveel stereotypen. In onzekerheid verkeren of je ooit wel het resultaat zult bereiken dat je wilt en of je wel de aanleg hebt daarvoor is vervelend voor velen.

De oplossing ligt erin dat men het proces weer gaat waarderen. Is dit het geval dan komt het resultaat vanzelf. Daarbij is een lange termijn visie onontbeerlijk, when the going gets tough the tough get going. Als het makkelijk zou zijn zou iedereen het doen. Dit is de reden dat je niet in elke sportschool perfecte atleten ziet rondlopen. Niet omdat het niet mogelijk is maar omdat maar enkelen de commitment hebben om dit op langere termijn te doen, in zichzelf geloven en ten volste van het proces genieten.

Stay strong en geniet van deze mooie sport.

Gijs Boeijen