Ik heb helaas ervaringen met een hernia L4/L5 en een hernia cervicaal. Of mijn sport het heeft vertraagd of heeft bevorderd is niet te zeggen. De familie van mijn moeders kant hebben deze beide hernia's bijna allemaal zonder uitzondering gehad. Zowel de sportieve als de minder sportieve ooms/tantes/neven en nichten. Wedstrijdgericht heb ik zeker soms uitvoering opgeofferd voor gewicht. Dat is topsport, cervicaal heb ik helaas een hele harde klap op mijn nek gehad wat waarschijnlijk ten grondslag ligt aan die hernia. Maar wat de reden ook is, kom je ermee te zitten dan is het zeker niet het einde van je hobby/passie.

*Laat je het liefst niet opereren, pas bij uitval blaas of op aanraden neuroloog. De route zonder operatie zal wat langer met klachten gepaard gaan maar voor sporters kom je er later over het algemeen beter vanaf.

*Verdiep je in de big three van Steward mc Gill, deze core oefeningen deden in het begin veel voor mij.

*Uithangen werd het in het begin slechter van, doet iets enorm veel pijn of geeft het doorstraling doe het dan nog niet.

*Houdt er rekening mee dat het een lange termijn aanpak is dan kun je het beter relativeren. Ik ben uitgegaan van het idee dat iemand zonder operatie zich na drie jaar ongeveer hetzelfde voelt qua pijn als iemand met operatie echter is deze persoon (over het algemeen) wel belastbaarder.

*De back extension toevoegen na een paar maanden en deze blijven doen. Vooral hiphingen en minder round back doen.

*Reverse hyper, voer hem rustig uit. Niet volle bak laten zwaaien. 

*Stretch en vooral je heupen.

Iedere hernia is anders en ook de gevolgen. Samen kijken om weer terug te kunnen komen en weer actief je sport op te kunnen pakken? Neem dan contact op.