Sterkste man van NL 105 finale 2017

Zaterdag 11 november 2017: Na maanden samen keihard te hebben voorbereid op deze wedstrijd, was het vandaag de dag om het niveau van RPB af te meten aan de top van de sterkste mannen van Nederland tot 105 kg. Brian, die alle kwalificatiewedstrijden had gedraaid en enorm is gegroeid, stond er dit jaar voor het eerst bij. Voor Werner was het de 2e keer en was vorig jaar 4e geworden, voor mij was dit de 4e keer en hoopte op een top 5 plaats. Gijs zou dit jaar voor de 5e keer zijn titel verdedigen maar had een nare rugblessure waar hij mee moest dealen.

De wedstrijd werd in Leeuwarden gehouden dus verzamelden we ons in, zoals Werner het ons vaak verteld, het centrum van het universum (oftewel Baarn) om 9 uur 's morgens. De coaches Vlad en Sven reden met ons mee en Kevin en Willem kwamen op eigen vervoer ook kijken. Met gespannen koppies, een banaantje, energy drink en een shakie stapten we in de auto voor de reis naar het noorden. Ondanks dat het maar een reis was van 1,5 uur moest er toch even gestopt worden voor een (zenuw)plaspauze en kwamen we netjes op tijd aan rond 11 uur. Bij het inwegen zaten we allemaal goed qua gewicht: Brian had lekker 'doorgebulked' tot ongeveer 98-99 kg, Werner zat binnen de marge met 103 en Gijs hoefde gelukkig net niet rondjes gaan lopen in een vuilniszak want viel net binnen de marge met 104,8 kg! Ik had van van Sven wat 'gewoon eten kut' tips opgevolgd en wist dankzij dit dieet 95,2 kg op de weegschaal te zetten. Ruim 7 kg aangekomen in een jaar. Bewapend met een trotse 'powerbelly' (behalve Gijs natuurlijk) waren we er klaar voor.

Onderdeel 1: Max deadlift

Het startniveau lag dit jaar hoger dan ooit: het startgewicht was 230 kg. Werner, Brian en ik startten hier ook mee. Voor alle drie geen probleem. 240 was voor Gijs de opener probleemloos. Werner evenaarde zijn PR met een 250 kg lift en Brian wist wederom een 10 kg PR te pakken door eveneens dit gewicht te tillen. De ontlading was weer prachtig! Voor Werner en Brian bleek de 260 net nog te zwaar te zijn en moesten met een 250 op zak dit onderdeel afsluiten. Gijs trok de 260 met een iets wat ongemakkelijke lift nog vrij makkelijk, maar de pijn was af te lezen aan z'n gezicht.

Ik had voorgaande kwalificaties elke keer probleemloos 260 getild maar wist keer op keer de 270 niet te tillen. Gewapend met het vertrouwen op een goede voorbereiding, nam ik het dit keer risico om de 260 over te slaan en direct voor de 270 kg te gaan. Volledig opgeladen en mentaal in een andere wereld bevindend stormde ik op de stang af. Wout riep nog "Frankie Peters kan de stang wel opvreten!". Werner en Gijs stonden achter me en met een ongelooflijk harde strain wist ik de stang omhoog te wurmen. Werner schreeuwde maximaal in m'n oor tijdens de lift en toen ik boven was wist ik niet meer waar ik was; ik ging volledig uit m'n plaat en Wout schreeuwde met me mee in de microfoon. Werner en Gijs waren blij maar namen wijselijk even wat afstand omdat mr. Intensity in die staat een 'boks' kan geven die de prestaties op farmers niet ten goede zullen komen, haha. Gijs trok daarna ook nog even 270 maar viel bijna flauw van de spanning om z'n rug te beschermen. De overige atleten wisten de 270 niet te tillen wat resulteerde in een gedeeld eerste plaats samen met Gijs!

 

Onderdeel 2: 17.000 kg Truck pull hand over hand

Een oefening waar je met een touw in je handen en je voeten tegen een plaat duwend een vrachtwagen naar je toe moest trekken. Dit was wel de zwaarste pull ooit met een 17 ton wegende vrachtwagen. Veel mensen strandden ook rond de 10-15 meter en maar een paar mensen wisten de vrachtwagen over de volledige afstand van 20m binnen de tijd te krijgen. Werner met z'n mega grip en sterke rug wist de vrachtwagen als eerste binnen de tijd binnen te halen. Brian kwam ontzettend dichtbij met 18m. Ik moest teleurstellend genoeg genoegen nemen met afstand van ongeveer 15 meter en leverde hier wat punten in. Gijs wist, ondanks z'n blessure, met een feilloze techniek de vrachtwagen binnen te halen in een tijd van 55 seconden. Alleen Ryan Schuitema wist nog net onder Gijs z'n tijd te duiken en eindigden als 1 en 2.

 

Onderdeel 3 Hooggooien met 22 kg zak

Het favoriete onderdeel van Werner en Brian. Er waren al menig wedstrijdjes onderling gevoerd tussen Gijs, Werner en Brian tijdens de afgelopen trainingen in Baarn. Met veel geschreeuw en bazig 'gedoe' waren de mannetjes er helemaal klaar voor om vandaag eens te laten zien wie officieel de beste is. Ik daarentegen ben niet zo'n fan van dit onderdeel. Komt het door m'n lengte? Heb ik een slechte techniek? Ik heb geen idee, maar ik zit toch altijd een stukje lager dan de rest met dit onderdeel. Vorig jaar wist ik met veel pijn en moeite na een aantal pogingen dezelfde zak nipt over 3.5m te gooien. En daar is waar we dit jaar ook mee begonnen: voor alle vier geen probleem en ik had m'n persoonlijk record al geëvenaard. 3.75m ging ook nog goed bij alle vier en ik wist daardoor een PR te pakken. Toen kwam 4 meter. Ik dacht er niet bij na en ging er gewoon voor. En tot mijn grote verbazing lukte 4m ook direct bij de eerste poging! Heel blij!! Voor 4.25 lag de lat toch nét te hoog voor mij (ja dubbelzinnig ;) ).

En toen kwam de hoogte voor de top 5: Brian wist vriend en vijand compleet te verbazen en gooide hem over de 4.5m!! Voor Werner en Gijs was 4.5m toch net niet haalbaar en moesten na drie pogingen Brian feliciteren met de titel: 'beste hooggooier van RPB tot 105 kg'. Er gaan nu de geruchten rond dat Gijs het hooggooi installatie van RPB op Marktplaats heeft gezet! De 4.75m was voor de overgebleven atleten Tom, Brian en Ryan toch net te hoog en waren met z'n 3-en gedeeld eerste.

 

Onderdeel 4 - 120 kg of 90 kg stang met autobanden heffen op herhalingen

Dit was weer een favoriet onderdeel van Gijs en mij: beiden wisten we in training hier prima mee te trainen. Werner en Brian vonden dit een wat lastiger onderdeel en hoopte minimaal een of twee goede herhalingen te pakken met 120 kg. Je mocht in dit geval kiezen voor of 90 kg 120 kg, maar een enkele herhaling op de 120 'verslaat' altijd de 90 kg ongeacht het aantal herhalingen daarop. Veel mensen zaten rond de 1 tot 3 herhalingen met 120 kg en een enkeling moest terugvallen op de 90 kg. Brian had in training de 120 wel eens getild maar met de voorgaande onderdelen in de benen en wat wedstrijdspanning was 120 nu toch net te zwaar voor 'm. Hij wist nog wel vier herhalingen te pakken met 90 kg om niet als laatste te eindigen hierop. Prima gedaan Brian!

Werner wist naar grote tevredenheid van zichzelf drie mooie herhalingen te tillen binnen de tijd op een tempo dat hem ook typeert: langzaam maar gestaag! Ik ging daar weer overheen met vijf herhalingen waarvan er 1 helaas werd afgekeurd omdat ik bovenin niet wachtte op het signaal. Gijs ging lekker en wist er zes goedgekeurde herhalingen uit te halen en werd wederom 1e op dit onderdeel. Ik wist ondanks de gemiste beurt ook nog een 2e plaats te behalen! Dik tevreden!

 

Onderdeel 5 - 100 kg farmer's walk met boomstammen

Met in iedere hand met 100 kg rondjes lopen is al geen pretje, maar deze logge boomstammen zijn echt nog ongemakkelijker om te lopen. Gijs stond nu 1e, Ryan 2e, ik op de 3e plaats. Werner stond nipt achter mij op de 4e plaats met ik dacht iets van 1,5 punt tussen ons. Dit is Werner's favoriete onderdeel en voor mij wat minder dus de 3e plaats vasthouden zou een uitdaging worden. Brian liep als eerste van ons allemaal en wist ruim 40 meter af te leggen en stond direct in de top op dit onderdeel. Werner liep op z'n gemak ruim over de 50 meter en was verzekerd van een 3e plaats. Ryan kwam dichtbij maar niet ver genoeg om Werner te verslaan. Ik liep niet slecht maar na ruim 30 meter glipte de boomstam uit m'n linkerhand. Gijs, die zelfs farmers loopt in z'n slaap wist Werner voorbij te lopen en pakte hier ook wederom een 1e plaats.

Eindresultaat

Gijs 1e, Werner 3e, ik 4e en Brian een 6e plaats! Een prachtige dag met hele mooie PR's gezet door team RPB. En Gijs heeft z'n titel kunnen prolongeren voor de 5e keer!

Vlad, Sven, Willem, Kevin, Bart en Bart senior bedankt voor jullie support! Echt superleuk dat we dit weer hebben mogen delen samen. Uiteraard Wout Zijlstra bedankt voor weer een heel goed georganiseerde wedstrijd!